Home   Congres   Scholen   Dossiers   VHZ   Contact 
 

Talpa voorziet 1 voetbalwedstrijd van ondertiteling voor doven en slechthorenden  → Nieuws  → Home  

print

Talpa zendt op zaterdag 3 september de WK-kwalificatiewedstrijd ArmeniŽ - Nederland uit. De wedstrijd zal voorzien worden van ondertiteling voor doven en slechthorenden. Dit is het enige programma dat Talpa tot nu toe ondertitelt. Er is nog geen perspectief op meer ondertiteling bij Talpa. De belangenorganisaties van doven en slechthorenden, verenigd in SOAP!

In Nederland zijn ongeveer 1Ĺ miljoen mensen met een auditieve beperking.
Ondertiteling is voor velen van hen een voorwaarde om televisie-uitzendingen te kunnen volgen. Maar niet alleen voor hen: ook de horende huisgenoten van doven en slechthorenden kijken niet naar programma's zonder ondertiteling, want je wil toch meestal samen t.v.kijken. Ondertiteling heeft daarnaast een positief effect op de taalontwikkeling van kinderen en van mensen voor wie Nederlands niet de moedertaal is.
Al met al valt er een aanzienlijke kijkersgroep te winnen wanneer programma's ondertiteld zijn. Dit besef is nog niet doorgedrongen bij commerciŽle zenders en hun adverteerders. Er wordt op een enkele soap of voetbalwedstrijd na, geen enkel programma door een commerciŽle zender ondertiteld voor doven en slechthorenden.

De gezamenlijke belangenorganisaties van doven en slechthorenden, gebundeld in SOAP!, zijn al enige tijd in gesprek met Talpa. Talpa onderkent het belang van ondertiteling; technisch liggen er weinig obstakels om te gaan ondertitelen. SOAP! dringt er bij Talpa op aan dat zij de eerste commerciŽle zender wordt die een substantieel aantal programma's ondertitelt. Talpa heeft hier tot nu toe nog geen uitspraak over gedaan. De belangenorganisaties van doven en slechthorenden vinden deze onduidelijkheid zorgwekkend: betekent dit uitstel straks (toch...) afstel?

Informatie over SOAP!: www.ondertiteling.nu.

Contact met SOAP!: Joop Beelen, 030 6354002 / 06 38303437, j.beelen@nvvs.nl.

In SOAP! participeren alle organisaties van doven en slechthorenden in
Nederland: Dovenschap, de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS), de Federatie van Ouders van Slechthorende kinderen en kinderen met Spraak-/taalmoeilijkheden (FOSS), de Federatie van Ouders van Doven Kinderen (FODOK), de Stichting Plotsdoven, de Organisatie voor Slechthorende Jongeren (SHJO), de Stichting Belangen Nederlandse Dove Jongeren (SBNDJ) en de Stichting Auditief Verbale Ontwikkeling Nederland (SAVON). SOAP! beschikt daarnaast over onafhankelijke adviseurs uit de wereld van doven en slechthorenden.
Correspondentie: SOAP!-secretariaat/NVVS, Postbus 129, 3990 DC Houten, 030
63 54 002, j.beelen@nvvs.nl

 

Agenda

 

Siméacongres 2019
11 en 12 april in de Werelt te Lunteren
Lees meer...

» uitgebreide agenda

Zie ook

 

» meer links

Contact

 

Siméa
p.a. Bureau AudCom
Chr. Krammlaan 8-10
3571 AX Utrecht

030-2 76 99 02

» routebeschrijving

» info@simea.nl

Twitter

 

Tweets van @CongresSimea

Copyright 2003-2019 Siméa