Home   Congres   Scholen   Dossiers   VHZ   Contact 
 

Minister luistert met aandacht naar leerlingen Kentalis → Nieuws  → Home  

print

Dove leerlingen, ouders, directie en bestuur uitten hun zorgen over de draconische bezuinigingen.

kentalis

Tijdens een werkbezoek van minister Van Bijsterveldt van OC&W aan Kentalis Compas hebben dove kinderen en ouders in een gesprek met de Minister kenbaar kunnen maken dat zij de aangekondigde bezuinigingen binnen het speciaal onderwijs onbegrijpelijk vinden. Met name het onderwijs aan en de begeleiding voor kinderen met auditieve en ernstige communicatieve beperkingen wordt hard geraakt; vier van de Kentalisscholen worden met sluiting bedreigd. De minister heeft aandachtig naar de persoonlijke verhalen van de kinderen geluisterd en aangegeven dat zij op het ministerie nog heel goed naar de samenstelling van de bezuinigingen en de effecten hiervan voor Compas en soortgelijke scholen zal kijken.

fotoDe minister bracht een bezoek aan praktijklokalen van Compas en ging daarna in gesprek met betrokken ouders en een afvaardiging van de leerlingenraad: vier dove leerlingen en een leerling met ernstige spraak-taal stoornissen. Zowel leerlingen als ouders gaven aan dat - als Compas haar deuren moet sluiten - zij geen alternatieven voor goed passend onderwijs zien. Ook directie en bestuur hebben nog een keer kunnen benadrukken dat de gevolgen van de bezuinigingen  desastreus zijn voor een groep zeer kwetsbare kinderen.

Dove, doofblinde, ernstig slechthorende kinderen of kinderen met een ernstige spraaktaalstoornis, die vaak door complexiteit van de combinatie van beperkingen en problematiek extra kwetsbaar zijn, worden door de aangekondigde bezuinigingen binnen het speciaal onderwijs zwaar gedupeerd.

Jarenlange opgebouwde expertise binnen Kentalis voor kinderen met een auditieve of een communicatieve beperking zal onherstelbaar aan kwaliteit moeten inboeten, terwijl het regulier onderwijs niet in staat is om deze specifieke doelgroepen zelf op te vangen zonder begeleiding van expertiseorganisaties.

Binnen de aangekondigde bezuinigingen vanuit het ministerie van OC&W wordt deze expertisefunctie helemaal wegbezuinigd en daarmee wordt de ontwikkeling en de toekomst van onze leerlingen op het spel gezet. Om die reden heeft Kentalis in samenwerking met andere schoolbesturen in februari een brandbrief naar de minister gestuurd met het dringende verzoek haar voornemens te heroverwegen.

fotoAan het eind van haar bezoek benadrukte de Raad van Bestuur van Kentalis dat zij het zeer op prijs heeft gesteld dat de Minister bereid was om de dialoog aan te gaan en sprak de hoop uit dat zij in de verdere uitwerking rekening houdt met de verhalen van de ouders en de leerlingen. Vervolgens stapte de Minister met een loodzware tas weer in haar auto; meer dan 2000 leerlingen, ouders en medewerkers van Kentalis hebben met kaarten, persoonlijke brieven, tekeningen en foto's hun hartenkreet aan de Minister meegegeven.

Naast het werkbezoek van de minister zullen evenals in de afgelopen  periode ook de komende weken verschillende politici scholen van Kentalis bezoeken.

 

 

Agenda

 

Siméacongres 2020
2 en 3 april in de Werelt te Lunteren
Lees meer...

» uitgebreide agenda

Zie ook

 

» meer links

Contact

 

Siméa
p.a. Bureau AudCom
Chr. Krammlaan 8-10
3571 AX Utrecht

030-2 76 99 02

» routebeschrijving

» info@simea.nl

Twitter

 

Tweets van @CongresSimea

Copyright 2003-2019 Siméa