Home   Congres   Scholen   Dossiers   VHZ   Contact 
 

Finale Leesvertelwedstrijd  → Nieuws  → Home  

print

Zaterdag 21 mei is de finale van de Nationale Leesvertelwedstrijd voor dove kinderen.

De achtste editie van de Finale van de Nationale Leesvertelwedstrijd, de voorleeswedstrijd voor dove kinderen, zal plaatsvinden op zaterdag 21 mei 2005 in De Meervaart in Amsterdam.

 

Gebarentaal tegenhanger Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Leesvertelwedstrijd is 1998 in het leven geroepen, als Gebarentaal-tegenhanger van de traditionele Nationale Voorleeswedstrijd. De Nederlandse Gebarentaal is de voertaal van Nederlandse doven. Traditiegetrouw zullen in de finale twaalf kinderen (uit de groepen 7 en 8 van de basisschool) aantreden die als winnaar uit de bus kwamen van de voorrondes op de zes dovenscholen in ons land. De deelnemers zullen ieder, in ongeveer vier minuten, een stukje uit een favoriet boek navertellen in de Nederlandse Gebarentaal. Een volledig dove jury zal de prestaties beoordelen en drie prijzen toekennen. Een gebarentaaltolk zal hun verhalen simultaan 'stemtolken', dat wil zeggen vertalen in gesproken Nederlands. Kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper zal de prijzen uitreiken.

 

Stimuleren gebarentaal en uitwisselen leeservaringen

De doelstelling van de Nationale Leesvertelwedstrijd is tweeledig. Enerzijds gaat het om het bevorderen van het lezen van jeugdliteratuur door dove kinderen en het uitwisselen van leeservaringen. Anderzijds gaat het om het stimuleren van de vertelkunst in de Nederlandse Gebarentaal. Voor dove kinderen en volwassenen is het lezen van de Nederlandse taal (en (jeugd-)literatuur) een vaak uiterst moeizame en daardoor onaangename aangelegenheid. Het is dus zaak om dit lezen te koppelen aan zaken die wťl aantrekkelijk zijn voor dove kinderen: aan iets spannends als een wedstrijd bijvoorbeeld, of aan de Nederlandse Gebarentaal, de enige taal die zij wťl moeiteloos en met plezier beoefenen.

 

Nederlandse Gebarentaal

Een bijkomende overweging is dat men in ons land nog steeds relatief weinig weet heeft van de Nederlandse Gebarentaal. Het bestaan van deze taal - als taal van een culturele minderheid ťn als artistiek medium - verdient bredere bekendheid in de Nederlandse samenleving. ”ůk omdat de Nederlandse Gebarentaal een officiŽle erkenning verdient. De Nationale Leesvertelwedstrijd beoogt hieraan een bijdrage te leveren.


Organisatie

De Nationale Leesvertelwedstrijd 2005 wordt, net als voorgaande jaren, georganiseerd door de Stichting Woord & Gebaar, uitgever van het gelijknamige dovenblad (www.woordengebaar.nl) , in samenwerking met het Nederlands Gebarencentrum. (www.gebarencentrum.nl)

De Finale van de Nationale Leesverwedstrijd 2005 wordt mede mogelijk gemaakt door financiŽle bijdragen van Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting Lezen en het Nationaal Revalidatiefonds.

 

Agenda

 

Siméacongres 2019
11 en 12 april in de Werelt te Lunteren
Lees meer...

» uitgebreide agenda

Zie ook

 

» meer links

Contact

 

Siméa
p.a. Bureau AudCom
Chr. Krammlaan 8-10
3571 AX Utrecht

030-2 76 99 02

» routebeschrijving

» info@simea.nl

Twitter

 

Tweets van @CongresSimea

Copyright 2003-2019 Siméa