Home   Congres   Scholen   Dossiers   VHZ   Contact 
 

Finale Nationale Leesvertelwedstrijd  → Nieuws  → Home  

print

Dit jaar zal voor de tiende keer de Finale van de Nationale Leesvertelwedstrijd, de voorleeswedstrijd voor dove kinderen, plaatsvinden. Dit evenement vindt plaats op zaterdag 14 april in Theater De Meervaart in Amsterdam.

Gebarentaal tegenhanger Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Leesvertelwedstrijd is 1998 in het leven geroepen, als Gebarentaal-tegenhanger van de traditionele Nationale Voorleeswedstrijd. De Nederlandse Gebarentaal is de voertaal van Nederlandse doven. Traditiegetrouw zullen in de finale zes kinderen (uit de groepen 7 en 8 van de basisschool) aantreden. Zij kwamen als winnaar uit de bus tijdens de voorrondes op de zes dovenscholen in ons land. De deelnemers zullen ieder, in ongeveer vijf minuten, een stukje uit een favoriet boek navertellen in de Nederlandse Gebarentaal. Een volledig dove jury zal de prestaties beoordelen en drie prijzen toekennen. Een gebarentaaltolk zal hun verhalen simultaan 'stemtolken', dat wil zeggen vertalen in gesproken Nederlands. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden zal de prijzen uitreiken.

Stimuleren gebarentaal en uitwisselen leeservaringen

De doelstelling van de Nationale Leesvertelwedstrijd is tweeledig. Enerzijds gaat het om het bevorderen van het lezen van jeugdliteratuur door dove kinderen en het uitwisselen van leeservaringen. Anderzijds gaat het om het stimuleren van de vertelkunst in de Nederlandse Gebarentaal. Voor dove kinderen en volwassenen is het lezen van de Nederlandse taal (en (jeugd-)literatuur) een vaak uiterst moeizame en daardoor onaangename aangelegenheid. Het is dus zaak om dit lezen te koppelen aan zaken die wl aantrekkelijk zijn voor dove kinderen: aan iets spannends als een wedstrijd bijvoorbeeld, of aan de Nederlandse Gebarentaal, de enige taal die zij wl moeiteloos en met plezier beoefenen.

Nederlandse Gebarentaal

Een bijkomende overweging is dat men in ons land nog steeds relatief weinig weet heeft van de Nederlandse Gebarentaal. Het bestaan van deze taal - als taal van een culturele minderheid n als artistiek medium - verdient bredere bekendheid in de Nederlandse samenleving. Ok omdat de Nederlandse Gebarentaal een officile erkenning verdient. De Nationale Leesvertelwedstrijd beoogt hieraan een bijdrage te leveren.

Organisatie

De Nationale Leesvertelwedstrijd 2007 wordt, net als voorgaande jaren, georganiseerd door de Stichting Woord & Gebaar, uitgever van het gelijknamige dovenblad (www.woordengebaar.nl). De Finale van de Nationale Leesvertelwedstrijd 2007 wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, het familiefonds Dusseldorp en Loyens en Loeff

 

Agenda

 

Siméacongres 2019
11 en 12 april in de Werelt te Lunteren
Lees meer...

» uitgebreide agenda

Zie ook

 

» meer links

Contact

 

Siméa
p.a. Bureau AudCom
Chr. Krammlaan 8-10
3571 AX Utrecht

030-2 76 99 02

» routebeschrijving

» info@simea.nl

Twitter

 

Tweets van @CongresSimea

Copyright 2003-2019 Siméa