Home   Congres   Scholen   Dossiers   VHZ   Contact 
 

Anders doof zijn  → Nieuws  → Home  

print

Het eerste exemplaar van het boek ?Anders doof zijn? zal op 18 januari aanstaande worden overhandigd aan Marjo van Dijken, Lid Tweede Kamerfractie PvdA.

Nieuwe visie op doof zijn!

Een doof kind heeft recht op erkenning van zijn doofzijn en op (horende) ouders die zich op zijn behoeften richten in plaats van dat ze van het kind eisen dat het zich aanpast aan de ?gewone? horende wereld. Die erkenning van het doofzijn biedt het kind betere kansen op een optimale ontwikkeling op cognitief en sociaal gebied.

Dit stelt Corrie Tijsseling in haar boek ?Anders doof zijn: een nieuw perspectief op dove kinderen? dat woensdag 18 januari verschijnt. Met deze compleet nieuwe visie heeft zij al voor veel beroering in en rond de dovenwereld gezorgd!

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 100 kinderen doof geboren of zij worden doof voor het derde levensjaar. Deze kinderen noemt men ?prelinguaal doof?. Dat wil zeggen: zij worden doof voordat zij zich een taal eigen gemaakt hebben. Natuurlijk kunnen deze kinderen wel een visuele taal leren: gebarentaal. Het doof zijn hindert deze kinderen eigenlijk niet in de verwerving van een taal. De term ?prelinguaal doof? lijkt dus niet correct te zijn.

Horende ouders met dove kinderen moeten, uit erkenning van het doofzijn van hun kind, gaan inzien dat zij niet genoeg weten van doofzijn en van gebarentaal, daarom zullen ze (deskundige) hulp moeten inschakelen uit de Dovengemeenschap.

Door deze schets van een andere pedagogiek geeft Corrie Tijsseling aan waar het dovenonderwijs en de hulpverlening aan dove kinderen aanzienlijk verbeterd kan worden. Ook neemt ze de mening van de Dovengemeenschap betreffende de kwestie onder de loep. Kortom: dit boek biedt u een geheel nieuwe visie op doof zijn!
 

Dit boek is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in taalverwerving en in de dovenproblematiek.
 

Corrie Tijsseling studeerde Theoretische en Historische pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht. Ze is nu bezig met haar promotieonderzoek. Corrie Tijsseling is doof.

Meer informatie: www.vantricht.nl

 

Agenda

 

Siméacongres 2020
2 en 3 april in de Werelt te Lunteren
Lees meer...

» uitgebreide agenda

Zie ook

 

» meer links

Contact

 

Siméa
p.a. Bureau AudCom
Chr. Krammlaan 8-10
3571 AX Utrecht

030-2 76 99 02

» routebeschrijving

» info@simea.nl

Twitter

 

Tweets van @CongresSimea

Copyright 2003-2019 Siméa